proef_kaas_voordat_je_het_koopt_cum_laude

“Proef een kaas altijd voordat je ‘m koopt”

Van kind af aan is kazenkeurder Daan Treur al verbonden met kaas. Met een vader die van de boerderij kwam en het feit dat het gezin Treur naast een kaaspakhuis woonde, leek zijn toekomst al vast te staan. Jaren later wilde Daan dan ook niets liever dan werken in de wondere wereld van kaas. Als kazenkeurder van – onder andere – de Cum Laude kazen maakt hij zijn droom meer dan waar.

Waarop selecteer je Cum Laude kazen?
“Bij Cum Laude kazen let ik op verschillende factoren. Zo keur ik een kaas in eerste instantie op zijn uiterlijk: zit ‘ie netjes in de coating? Dan kan de kaas tien punten halen. Maar ziet de coating er slordig uit? Dan verlies je een paar punten.”

Dat is het uiterlijk, maar het innerlijk van kaas is toch veel belangrijker?
“Hoe een kaas er aan de binnenkant uitziet, is natuurlijk heel belangrijk. Ik test het smeuïge van de kaas door erin te boren. Vervolgens snijd ik de kaas door. Dan controleer ik of ‘ie mooie ronde oogjes heeft en of er geen spleetjes in de zuivel zitten. Op de doorsnede van de kaas kan ik zien of de kaas een bacteriële besmetting heeft. Daarna ga ik proeven.”

Waar let je op als je kaas proeft?
“Het keuren van kazen doe je altijd in koppels van twee. Je persoonlijke voorkeur mag maar een kleine rol spelen, daarom keur je altijd met z’n tweeën. Iedere kazenkeurder heeft sterke en minder sterke kanten. Ik ben bijvoorbeeld sterk op het proeven van bitter en zuur. Met z’n tweeën vel je uiteindelijk een zo eerlijk mogelijk oordeel. Kazen kunnen maximaal 100 punten krijgen. Om de titel ‘Cum Laude’ te krijgen moet een kaas minimaal 90 punten hebben.”

Dan is het moment daar: je proeft een verrukkelijke kaas! Wat gaat er op zo’n moment door je heen?
“Ik word daar heel blij van! Je weet dan meteen dat je een topproduct in handen hebt dat je aan de consument kunt aanbieden. Ik vind het ook heel belangrijk dat we boerenkaas op hoog niveau aan de consument kunnen aanbieden.”

Heb je nog tips voor consumenten om een lekkere kaas te kiezen?
“Proef een kaas altijd voordat je ‘m koopt. Iedereen heeft een andere smaak. Voor mij als kazenkeurder is het soms een hele zoektocht om de juiste kaas op het spoor te komen, dat kan jaren duren. Maar dat we nu zoveel Cum Laude kazen konden kiezen, is voor ons de bevestiging dat we de juiste boeren te pakken hebben!” 

Winnaars Den Besten
Cum Laude Awards 2023!

In een bomvolle theaterzaal van Fort Wierickerschans werden donderdagavond 16 maart de winnaars bekend gemaakt van de jaarlijkse Cum Laude Verkiezingen. Het was duidelijk dat iedereen na twee jaar corona weer toe was aan een écht feestje.

Lees verder

Volg Ons

schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Wil jij naast Cum Laude kaas en zuivel ook op de hoogte blijven van vergelijkbare acties? Vul dan je e-mailadres in.

Marketingtoestemmingen Cum Laude Kaas is een initiatief van de Bond van Boerderij Zuivelbereiders. Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief van Cum Laude, ga je er automatisch mee akkoord dat de Bond van Boerderij Zuivelbereiders je ook op de hoogte houdt van hun andere campagnes.