Vijftien verschillende prijswinnaars

Vijftien verschillende prijswinnaars bij Cum Laude Awards

Bij de uitreiking van de Cum Laude Awards zijn donderdagavond in Bodegraven vijftien verschillende kaasmakers in de prijzen gevallen. De winnaars zijn beoordeeld in drie categorieën.

Meeste winnaars in categorie Boerenkaas
In de categorie Boerenkaas kwam de Jong Belegen kaas van Gebr. Korevaar uit Brandwijk als beste uit de test. Volgens de jury is de kaas smaakvol. Bovendien is het een kaas met potentie. De prijs voor beste Belegen Boerenkaas ging naar kaasboerderij De Vliethoeve uit Snelrewaard, die een gave kaas maakte, die heel smedig en heerlijk romig is en een zachte nasmaak heeft. De beste Oude Boerenkaas is gemaakt door de Zoeterwoudse kaasboerderij Captein. De jury vindt het een kaas met een mooie smaak en vol in de mond. De beste Leidse met Sleutels-Boerenkaas is gemaakt door zuivelboerderij Kwakernaak uit Oud Ade. De jury oordeelt dat deze kaas er goed uit ziet, de geur zacht is en de kaas mooi in balans in. Kaasboerderij Koopman uit De Weere ging naar huis met de prijs voor beste Edammer Boerenkaas. Volgens de jury is deze kaas echt zoals een Edammer hoort te zijn, met mooi verdeelde komijn en mooi gerijpt. Mts Boeren Vlooswijk uit Papekop maakte de beste Boerenkaas Geitenkaas, een soepele en zachte, gave kaas. De winnaar van de beste Kruidenkaas in de categorie Boerenkaas komt ook uit Papekop, want dat is kaasboerderij Cromwijk uit Papekop. Deze Boerenkaas heeft volgens de jury een goede balans komijn/kaas en een zeer mooi mondgevoel. De beste Specialiteiten Boerenkaas is gemaakt door Sophiahoeve in Warmond. Deze kaas is volgens de jury een gentleman: een fijne, zuivere kaas, waarin de komijn in balans is met zuivel.

Twee prijzen voor Polsbroekse kaasboerderij Verweij
In de categorie Kaas van de Boerderij ging de prijs voor beste Jong Belegen naar W en G van den Heuvel uit Molenaarsgraaf. Hun romige en smaakvolle kaas wordt door de jury gezien als allemansvriend. De beste Oude Kaas van de Boerderij werd gemaakt door Landwinkel de Noordzijde uit Polsbroek. Deze mooie kaas heeft een stevige bite, maar toch smeuïg. Smaak is zeer toegankelijk, uitstekende kaas. De Ruurhoeve uit Hoogerloon heeft gewonnen in de categorie geitenkaas van de boerderij en kreeg als omschrijving mee: mooie kaas die goed in balans is. De Kruidenkaas die in de categorie Kaas van de Boerderij als beste uit de test kwam, is die van kaasboerderij Jongenhoeve uit Bergambacht. Fijn en smaakvol, luidt het jurycommentaar. Kaasboerderij Verweij uit Polsbroek ging in deze categorie met twee prijzen naar huis: voor de beste Belegen (met een constante volle smaak) en de beste Specialiteiten-kaas (een topkaas die er mooi uitziet, goed wegsmelt en goed blijft hangen).

Monniken van La Trappe grote winnaar van de avond
Met drie prijzen in de categorie Ambachtelijke Kazen was Abdij OLV van Koningshoeven uit Berkel-Enschot de grote winnaar van de avond. De monniken – bekend van het trappistenbier La Trappe – gingen naar huis met de prijs voor beste Geitenkaas, beste Kruidenkaas en beste Specialiteiten-kaas. De prijs voor beste Ambachtelijke Oude kaas, die heerlijk zacht in de mond is, is gewonnen door kaasboerderij Van Veen uit Zoeterwoude.

Keuring van kazen
Naast de drie categorieën is de titel Den Besten Cum Laude Kaas Overall Winnaar 2019 toegekend aan kaashandelaar Bouter Group in opdracht van kaasboerderij De Witte Welle uit Montfoort. Alle kazen zijn gekeurd door kaaskeurmeesters in groepjes van twee. Zij keken naar aspecten zoals uiterlijk, doorsnede, consistentie, maar het allerbelangrijkste was natuurlijk de geur en de smaak. De hoogst scorende kazen werden vervolgens door een culinair panel van journalisten, koks en vinologen beoordeeld op geur en smaak.

Cum Laude kazen vanaf april verkrijgbaar
Wie één van de winnende kazen wil proeven, kan vanaf april terecht bij verschillende kaasspeciaalzaken in Nederland. Op Cumlaudekaas.nl is dan ook te lezen bij welke kaasverkooppunten in Nederland de winnende kazen te koop zijn.

Over de Cum Laude Awards
De Cum Laude Awards is een jaarlijks terugkerende kaasverkiezing die georganiseerd wordt door de Bond van Boerderij Zuivelbereiders. Elk jaar komen alle zelfzuivelende boeren bij elkaar voor de verkiezing van de lekkerste kaas, gemaakt op de boerderij. Dit is de enige landelijke verkiezing voor boeren die hun kazen op ambachtelijke manier op de boerderij maken.

De Cum Laude Awards werden voor de derde keer uitgereikt.

Winnaars Den Besten
Cum Laude Awards 2023!

In een bomvolle theaterzaal van Fort Wierickerschans werden donderdagavond 16 maart de winnaars bekend gemaakt van de jaarlijkse Cum Laude Verkiezingen. Het was duidelijk dat iedereen na twee jaar corona weer toe was aan een écht feestje.

Lees verder

Volg Ons

schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Wil jij naast Cum Laude kaas en zuivel ook op de hoogte blijven van vergelijkbare acties? Vul dan je e-mailadres in.

Marketingtoestemmingen Cum Laude Kaas is een initiatief van de Bond van Boerderij Zuivelbereiders. Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief van Cum Laude, ga je er automatisch mee akkoord dat de Bond van Boerderij Zuivelbereiders je ook op de hoogte houdt van hun andere campagnes.