weetjes_van_kaasmeisje_2.0_cum_laude

Weetjes van een kaasmeisje 2.0

Dat er ontelbaar veel soorten kaas bestaan, kaas van de boerderij altijd ambachtelijk wordt gemaakt en dat kaas heel erg lekker is, hoeven we natuurlijk niet te vertellen. Maar ken je de volgende feitjes over boerderijkaas al?

1. Kaas kan het beste op keldertemperatuur bewaard worden
Boerenkaas en kaas van de boerderij rijpen in z’n geheel gedurende de gewenste tijd voordat de boerin ze aansnijdt om te verkopen bij een temperatuur van ongeveer 14 à 15 °C. Nadat de kaas aangesneden is en je een stuk hebt gekocht, kun je de kaas het beste bij keldertemperatuur bewaren. Als je geen kelder hebt, wordt geadviseerd om de kazen in de koelkast te leggen. Maar als je boerenkaas of kaas van de boerderij gaat eten, haal deze dan minimaal een half uur van tevoren uit de koelkast. Want alleen als de kaas op kamertemperatuur is, kun je goed de smaakdiversiteit proeven.

2. Als kaas 1 jaar oud is, noemen we het oude kaas
Boerenkaas en kaas van de boerderij kunnen heel oud worden. Zo weet ik bijvoorbeeld het verhaal van iemand die z’n allereerste bereide kaas nog steeds in zijn bezit heeft en dat deze inmiddels vele tientallen jaren oud moet zijn. Vanaf ongeveer 5 weken is boerenkaas jong en na ongeveer een jaar is ze oud met alle tussenliggende leeftijden. Uiteraard moet boerenkaas en kaas van de boerderij in een rijpingsruimte zorgvuldig gerijpt zijn onder de juiste omstandigheden en in het begin dagelijks door de boer gekeerd worden. Daar komt niet alleen vakmanschap maar dus ook hard werken aan te pas!

3. Als kaasmeisjes niet hun eigen kaas eten, kiezen ze een andere kaas met zorg uit
Ten eerste let ik op de kleur; deze moet zo natuurlijk mogelijk zijn. Zonder te proeven kun je vervolgens de doorsnede beoordelen door naar de vorming van de gaten te kijken. Vaak kun je een gevoel krijgen of de Boerenkaas en Kaas van de Boerderij smedig is: deze moet “op de plank liggen en niet op de plank staan”. Je kunt eventueel met je vinger voorzichtig op de korst duwen. Als de kaasschaaf over de kaas glijdt, controleer ik hoe dit proces verloopt: glijdt ze wat moeilijk en zie je de kaas enigszins meeveren dan is het gevoel ook oké. En daarna proef ik pas. Je proeft direct of het een boerenkaas of kaas van de boerderij is door de typische smaak. Je hoeft nu niet langer na te denken of ze goed is of niet.

4. Kaas van de boerderij wordt van volvette kaas gemaakt
Boerenkaas en kaas van de boerderij zijn vaak bereid, tenzij anders vermeld, uit volvette melk. Deze mooie, zachte vetten zijn niet per se gezond, maar het feit is wel dat volvette producten tegenwoordig weer gretig aftrek vinden. Dit komt door de vele onderzoeken die vermelden dat goede vetten goede eigenschappen geven aan een product en dat daartegenover veel “light producten” helemaal niet zo gezond zijn als wordt gesuggereerd door de vele toevoegingen.

5. Kaas is niet altijd vegetarisch
Je moet wel heel erg vegetarisch zijn om vegetarische kaas te willen kopen, omdat het niet vegetarische deel verwaarloosbaar klein is. Maar voor wie dat wel belangrijk vindt: meestal wordt het wel benoemd dat het om vegetarische kaas gaat. En anders staat vermeld dat het om vegetarisch of microbieel stremsel gaat.

6. Boeren maken behalve volvette kazen ook zelf magere kazen
Boeren bereiden magere kazen inderdaad ook zelf. Het vetgehalte wordt aangegeven moet de term 20+, 30+, etc. Dit betekent dat minimaal zoveel procent van de vaste stof van kaas uit vet moet bestaan.

Wat zou jij graag nog meer over boerderijkaas willen weten? Mail je vragen gerust naar hallo@cumlaudeawards.nl!

Winnaars Den Besten
Cum Laude Awards 2023!

In een bomvolle theaterzaal van Fort Wierickerschans werden donderdagavond 16 maart de winnaars bekend gemaakt van de jaarlijkse Cum Laude Verkiezingen. Het was duidelijk dat iedereen na twee jaar corona weer toe was aan een écht feestje.

Lees verder

Volg Ons

schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Wil jij naast Cum Laude kaas en zuivel ook op de hoogte blijven van vergelijkbare acties? Vul dan je e-mailadres in.

Marketingtoestemmingen Cum Laude Kaas is een initiatief van de Bond van Boerderij Zuivelbereiders. Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief van Cum Laude, ga je er automatisch mee akkoord dat de Bond van Boerderij Zuivelbereiders je ook op de hoogte houdt van hun andere campagnes.