winnaar_den_besten_cum_laude_2019

Winnaar Den Besten Cum Laude 2019

Bouter Group wint Den Besten Cum Laude Award met kaas van De Witte Welle

Bouter Group heeft donderdagavond 14 maart in Bodegraven Den Besten Cum Laude Award gewonnen. Een bijzondere winnaar, omdat Bouter Group geen kaasmaker, maar een kaashandelaar is.

“Dit is heel apart”, zegt Peter Bouter van Bouter Group. “We zijn heel blij dat we mooie, goede kazen hebben die onder andere bij Albert Heijn in de schappen liggen. Maar eerlijk is eerlijk: we hebben deze kaas niet zelf gemaakt.” De kaashandelaar vroeg de kaasmakers van boerderij De Witte Welle uit Montfoort op het podium. “Zij hebben de lekkerste boerenkaas gemaakt.”

“De ultieme bevestiging dat je goed bezig bent”

Kaasmakers Wijnand en Claudia de Wit stapten totaal overrompeld op het podium. “Dit is heel bijzonder. Iedereen weet hoe moeilijk het is om goede kaas te maken. Daar komt een geluksfactor bij kijken, maar we doen altijd ons best.” Wijnand en Claudia hebben 170 koeien op hun melkveebedrijf en maken zeven dagen per week boerenkaas. “Dat doen we zo goed mogelijk. Maar dit is natuurlijk de ultieme bevestiging dat je goed bezig bent. We zijn heel blij!”

Keuring van kazen

Naast de titel Den Besten Cum Laude Kaas Overall Winnaar 2019, die voor het eerst werd uitgereikt, gingen kaasmakers binnen de drie categorieën ‘Boerenkaas’, ‘Kaas van de boerderij’ en ‘Ambachtelijke kaas’ de strijd met elkaar aan. Alle kazen werden gekeurd door kaaskeurmeesters in groepjes van twee. Zij keken naar aspecten zoals uiterlijk, doorsnede, consistentie, maar het allerbelangrijkste was natuurlijk de geur en de smaak. De hoogst scorende kazen werden vervolgens door een culinair panel van journalisten, koks en vinologen beoordeeld op geur en smaak. De kaas van kaashandelaar Bouter Group en kaasboerderij De Witte Welle kwam unaniem als beste uit de test.

Drie prijzen voor Abdij OLV De Koningshoeven

Tijdens de Cum Laude Awards, die in Fort Wierickerschans werden uitgereikt, werden tientallen gouden medailles uitgedeeld aan prijswinnende kazen in de verschillende categorieën. Een bijzondere prijswinnaar was Abdij OLV De Koningshoeven, dat bovendien het enige Nederlandse trappistenbier (La Trappe) brouwt. De monniken gingen met maar liefst drie prijzen naar huis.

Over de Cum Laude Awards

De Cum Laude Awards is een jaarlijks terugkerende kaasverkiezing die georganiseerd wordt door de Bond van Boerderij Zuivelbereiders. Elk jaar komen alle zelfzuivelende boeren bij elkaar voor de verkiezing van de lekkerste kaas, gemaakt op de boerderij. Dit is de enige landelijke verkiezing voor boeren die hun kazen op ambachtelijke manier op de boerderij maken.

De Cum Laude Awards werden voor de derde keer uitgereikt.

Winnaars Den Besten
Cum Laude Awards 2023!

In een bomvolle theaterzaal van Fort Wierickerschans werden donderdagavond 16 maart de winnaars bekend gemaakt van de jaarlijkse Cum Laude Verkiezingen. Het was duidelijk dat iedereen na twee jaar corona weer toe was aan een écht feestje.

Lees verder

Volg Ons

schrijf je in voor
de nieuwsbrief

Wil jij naast Cum Laude kaas en zuivel ook op de hoogte blijven van vergelijkbare acties? Vul dan je e-mailadres in.

Marketingtoestemmingen Cum Laude Kaas is een initiatief van de Bond van Boerderij Zuivelbereiders. Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief van Cum Laude, ga je er automatisch mee akkoord dat de Bond van Boerderij Zuivelbereiders je ook op de hoogte houdt van hun andere campagnes.